Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder? 

Een frozen shoulder is een aandoening die het schoudergewricht beïnvloedt. Het gaat om stijfheid en pijn die zich geleidelijk ontwikkelt en erger wordt, om vervolgens te verdwijnen. Dit proces kan één tot drie jaar duren. 

Je schouder bestaat uit drie botten die samen één kogelgewricht vormen. Deze drie botten zijn je sleutelbeen, je bovenarm en je schouderblad. Het weefsel dat je gehele schoudergewricht bij elkaar houdt wordt de schoudercapsule genoemd. Door een bevroren schouder wordt de schoudercapsule zo dik, dat het bewegen lastig en pijnlijk wordt.  

Symptomen 

De meest belangrijke symptomen van een Frozen Shoulder zijn stijfheid en pijn. Deze stijfheid en/of pijn maakt het bewegen van de schouder moeilijk of in sommige gevallen onmogelijk.  

De pijn van een Frozen Shoulder kan worden beschreven als een ‘doffe’ pijn. Ook kan er pijn ervaren worden in de schouder spieren die zich om de bovenkant van de arm bevinden. Deze pijn kan ’s nachts erger worden, wat betekent dat je moeilijk in slaap kan komen. 

Normaal gesproken doorloop je drie fasen met deze vorm van schouder pijn. Elk heeft zijn eigen unieke symptomen en tijdlijn: 

Bevriezende fase 

  • Een (soms ernstige) pijn begint te ontstaan wanneer je je schouder beweegt 
  • Langzamerhand wordt deze pijn erger 
  • Deze periode kan zes tot negen maanden duren 
  • Je kunt je schouder niet meer volledig bewegen 

Bevroren fase 

  • Je ervaart minder pijn maar meer stijfheid van de schouder 
  • Het bewegen van je schouder blijft steeds moeizamer gaan met als gevolg dat je dagelijkse activiteiten niet meer kunt doen. 
  • Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren 

Ontdooi-fase 

  • Het bewegingsbereik van je schouder begint langzamerhand normaal te worden 
  • Deze fase kan 6 maanden tot 2 jaar duren. 

 

Oorzaken 

De oorzaak van een Frozen Shoulder is nog steeds onduidelijk. Wel is duidelijk dat sommige mensengroepen meer risico lopen dan anderen. 

Deze vorm van schouderpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De leeftijdsgroep die het meest kans heeft op een Frozen Shoulder is tussen de 40 en 60 jaar oud. Daarnaast loop je hoger risico wanneer je herstellende bent van een medische aandoening zoals een beroerte. 

Verder zijn er nog een aantal medische aandoeningen die de kans van het krijgen van een deze pijn in de schouder kunnen verhogen. Zo krijgt 10% tot 20% van de mensen met diabetes een Frozen ShoulderMensen met een hartaandoening of schildklieraandoening hebben ook meer kans op het krijgen van een deze pijnklachten. 

 

Heb jij last van een Frozen Shoulder? Neem dan direct contact op of bekijk onze behandelpagina!