Pijn aan de hamstring

Wat is pijn aan de hamstring? 

Pijn aan de hamstring is een veel voorkomende, vaak felle pijn, aan de achterzijde van je bovenbeen. Hamstringoverrekking komt het meeste voor. Ook is het mogelijk dat je hamstring is gescheurd. Het scheuren van je hamstring vergt een operatie om goed herstel te waarborgen. Het belasten van de hamstring voor langere tijd is dan ook meestal de oorzaak van de pijn in de hamstring. Spiervezeltjes raken overbelast waardoor er pijn gevoeld kan worden.

 

Symptomen van hamstring pijn 

  • Je ervaart pijn bij het buigen van je been 
  • De pijn verergert met of na het lopen of hardlopen 
  • Je voelt een felle pijn bij het rekken of strekken van je hamstring 
  • Je hamstring voelt krampachtig aan en je hebt krachtverlies 

 

Oorzaak 

Sporters, en dan met name sporters die veel moeten rennen en trap/spring bewegingen maken zoals voetballers, zijn vaak mensen die snel last krijgen van de hamstring. Hamstring pijn kan ook voorkomen bij mensen die minder of niet veel sporten. De belangrijkste oorzaken zijn in dat geval spiervermoeidheid, geen goede spierbalans of pijn als resultaat van een eerder opgelopen hamstringblessure. Spiervezels in de spier raken snel overbelast waardoor er een felle pijn gevoeld kan worden. 

 

Herstel 

Het herstel van een blessure aan de hamstring duurt relatief lang in vergelijking met herstel aan de meeste andere spieren. Bij een overrekking duurt het gemiddelde herstel 6 tot 8 weken. Bij een scheur van je hamstring zul je onder het mes moeten. Er wordt geadviseerd om binnen 7 dagen de operatie uit te voeren, om goed herstel te waarborgen. Na de operatie zal het herstel van je hamstring 3 maanden kunnen duren.  

Wil jij af van hamstringpijn? Wij bij Pees & Spier helpen je verder. Neem direct contact op of bekijk onze behandelmethoden.