Hand- en pols pijn

Wat is hand– en polspijn? 

Veel mensen hebben last van hun pols. Hand- en polspijn komt ontzettend veel voor. Dit komt omdat we onze handen en polsen in het dagelijkse leven ontzettend veel gebruiken. Je hand is ook een van de meest complexe onderdelen van het menselijke lichaam. Je hand bestaat uit 19 spieren, 19 botten en 17 gewichten. Wanneer één van deze onderdelen niet naar behoren functioneert, kan dit al resulteren in pijn in je hand of pijn in je pols.  

 

Symptomen 

Wanneer je last van je pols hebt dan heb je:

  • De pijn in je pols of hand kan omschreven worden als zeurend, bonzend, stekend, scherp of kloppend 
  • Je pols kan er dikker uitzien 
  • Je kun je pols niet meer naar behoren bewegen 
  • Je pols kan rood of warm aanvoelen 
  • Je pols kan stijf aanvoelen 

 

Oorzaken 

Er zijn veel oorzaken van hand- en polspijn. De meest voorkomende oorzaak is blijvende pijn na een val. Het onderhuidse weefsel kan na een val beschadigd raken, waarna men spreekt van een kneuzing. Deze klachten verdwijnen in bijna alle gevallen vanzelf. 

Artrose is ook een veel voorkomende oorzaak van pijn in je pols of pijn in je hand. Artrose komt voor wanneer je kraakbeen ruwer en meestal ook dunner wordt. Je botten kunnen minder soepel langs elkaar heen bewegen, waardoor en pijn gevoeld kan worden. Mensen met Artrose ervaren in de meeste gevallen een doffe pijn.  

 

Herstel 

Pijn in de pols of hand na een val, met een kneuzing als gevolg, gaat in bijna alle gevallen vanzelf over. Blijft de pijn aanhouden, of denk je dat jouw pijn een andere oorzaak heeft, neem dan gerust contact op met een van onze ervaren fysiotherapeuten, of bekijk onze behandelmethoden. Wij helpen je verder.