Runners knee

Wat is een runners knee? 

Een runners knee of lopers knie is een veel voorkomende overbelastingsblessure bij hardlopers. Bij een lopers knie zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Het kenmerkt zich door vaak acute opkomende pijnklachten aan de buitenzijde van het kniegewricht. Deze wordt veelal veroorzaakt doordat er wrijving plaatsvindt tussen het bot en de peesplaat. Met name sporters en duursporters kunnen te maken krijgen met het deze vorm van knie pijn. Over het algemeen is dit door middel van rust en fysiotherapie goed te behandelen. Soms gaan de klachten niet vanzelf over en dan is shockwavetherapie vaak een effectieve oplossing. 

 

Symptomen van een runners knee 

  • Pijn in of rondom je knieschijf 
  • Wanneer je je knie probeert te buigen. Dit kan al zijn wanneer je bijvoorbeeld probeert op te staan uit een stoel 
  • Pijn wanneer je de trap afloopt of bergafwaarts loopt. 
  • Je kunt een wrijvend gevoel ervaren bij het bewegen van je knie 

 

Behandeling en herstel van een runners knee 

Deze vorm van knie pijn gaat vanzelf over. Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen. Om te beginnen is het noodzakelijk dat je je knie genoeg rust geeft. Om pijn te verminderen zou je je knie 20 tot 30 minuten kunnen koelen iedere 4 uur voor 2 tot 3 dagen. Ook is het slim om je knie/been omhoog te leggen wanneer je bijvoorbeeld op de bank zit. Ten slotte zou je (lichte) rek –en strekoefeningen kunnen doen om je spieren te versterken. Doe dit alleen wanneer deze oefeningen niet veel extra pijn opleveren.  

 

Gaat de pijn niet weg of heb je hulp nodig bij het behandelen van een Runners knee? Neem dan direct contact op met ons! Heb je last van andere vormen van pijn in je knie? Bekijk onze klachtentool om te vinden wat voor soort pijn je hebt en wat je er tegen kunt doen.