Bursitis (slijmbeursontsteking)

Wat is Slijmbeursontsteking (Bursitis) 

Slijmbeursontsteking, of wel bursitis genoemd is een pijnlijke ontsteking in het schoudergewricht. Bursitis schouder komt vaak voor, is behandelbaar en geneest doorgaans binnen enkele maanden. Veel rust en oefeningen kunnen het herstelproces versnellen. 

Slijmbeursontsteking is een ontsteking van de BursaeBursae zijn kleine zakjes, gevuld met vloeistof die zich in de buurt van gewrichten bevinden. Deze zakjes kunnen worden beschouwd als een soort kussen tussen de bewegende delen van een gewricht om te voorkomen dat pezen, spieren en botten tegen elkaar wrijven.  

Bursitis wordt doorgaans veroorzaakt door overmatig gebruik van de schouder, chronische aandoeningen of verwondingen. 

 

Symptomen 

De meest belangrijke symptomen van slijmbeursontsteking (Bursitis) zijn: 

 • Pijn aan de buitenkant of het puntje van de schouder 
 • Pijn wanneer de schouder wordt aangeraakt 
 • Verminderd bewegingsbereik van de schouder 
 • Roodheid en/of zwelling rond de schouder 
 • Pijn bij opheffen arm 
 • De pijn wordt ’s nachts en wanneer je lang in dezelfde positie zit erger. 

Gaan bovenstaande symptomen gepaard met koorts, dan kan de slijmbeurs ontstoken zijn. Ga dan naar uw huisarts.  

 

Oorzaken 

De meest voorkomende oorzaak van bursitis schouder is herhalende bewegingen of overmatig gebruik van de schouder. Verder kan lichamelijk letsel zoals een val ook slijmbeursontsteking veroorzaken. 

Sporten of hobby’s die veel druk op de schouder uitoefenen, bijvoorbeeld tennis of fitness (krachttraining) veroorzaken  ook vaak slijmbeursontsteking. Daarnaast zijn mensen die met de handen werken vatbaarder voor slijmbeursontsteking, net zoals schilders of muzikanten.  

Ten slotte kunnen medische aandoeningen ook slijmbeursontsteking als gevolg hebben. Mensen met diabetes of reumatoïde artritis hebben bijvoorbeeld automatisch meer kans om slijmbeursontsteking te krijgen. 

Hersteltijd 

De hersteltijd van slijmbeursontsteking hangt af van de oorzaak van de ontsteking. Heb je slijmbeursontsteking gekregen als gevolg van lichamelijk letsel, dus bijvoorbeeld een val, kunnen wij je binnen een paar dagen behandelen, met een snel herstel als gevolg. 

De hersteltijd is langer, wanneer je slijmbeursontsteking hebt opgelopen als gevolg van overmatig gebruik van de schouder. Het genezen van de schouder kan in dit geval enkele weken duren, vooral als er niet genoeg rust wordt gepakt.  

In sommige gevallen is slijmbeursontsteking zelfs helemaal niet te genezen. Dit kan het geval zijn wanneer de slijmbeursontsteking is veroorzaakt door een medische aandoening als reumatoïde artritis.  

 

Preventie 

De beste manier om slijmbeursontsteking te voorkomen is door de belasting van de schouder te minimaliseren. Verder kunnen de volgende activiteiten helpen bij het voorkomen van de ontsteking: 

 • Voer een warming-up van de schouder uit voorafgaand aan een training
 • Versterk je schouderspieren door deze op lichte wijze te trainen 
 • Begin rustig wanneer je activiteiten omtrent je schouder uitvoert 
 • Pak regelmatig rust bij veel of zwaar gebruik van de schouder 
 • Blijf een goede houding aanhouden om de schouderspieren actief te houden en de gewichtsdruk te verminderen 

Heb jij ook last van slijmbeursontsteking? Wij kunnen je verder helpen. Bekijk onze EPTE of Gefocusseerde Shockwave behandeling pagina’s. Neem direct contact op!